Skip to content

10 tips om uw schouw te decoreren

Bij woningen met een open haard is de open haard altijd de aandachttrekker. Een ideale plek om uw favoriete vazen, fotolijstjes en kunstwerken op te zetten. Er zijn een tal van manieren om uw schouw te decoreren, van minimalistisch tot excentriek. Wij geven u graag een aantal decoratietips.

Minimalistische look

Een enkel element of voorwerp kan al genoeg zijn om de schouw te decoreren. Door het item niet standaard in het midden te zetten als pronkstuk, voorkomt u dat het saai wordt. Het voordeel van een minimalistische look is dat u hiermee de focus op de haard houdt.

Speel met kunst

Vroeger hing er standaard een spiegel of klassiek schilderij boven de schouw. Met kunst is niks mis, maar kies eens een keer voor creatieve kunst, zoals popart bijvoorbeeld. Op die manier geeft u direct een trendy twist aan uw schouw en interieur. 

De kracht van drie

Het getal drie wordt als toppunt van volmaaktheid beschouwd. Het ene item kan niet zonder de andere twee. Bij het decoreren van uw schouw met drie items is de mix van grootte en soort aan u. Twee grote elementen in combinatie met een klein item werkt altijd goed.

Haal het uit de natuur

De juiste items vinden voor op uw schouw kan een hele zoektocht zijn, maar met een beetje geluk vindt u ze in de natuur. Want soms zijn de allermooiste items gewoon in de natuur te vinden. Denk aan takken of twijgen uit een natuurgebied. Juist dit kan heel passend zijn in een interieur met natuurlijke materialen en kleuren.

Symmetrie

Heeft u een modern, strak interieur? Dan kan een symmetrische decoratie op uw schouw bijzonder goed uitpakken. Door de items op uw schouw in tweetal te plaatsen brengt u een prachtig en rustgevend effect aan. 

    

Hoe meer, hoe beter

Soms is rommelig niet eens zo verkeerd als het gaat om het decoreren van een schouw. Pas wel op voor een onsamenhangend geheel. Dat kunt u makkelijk voorkomen door te kiezen voor één type object of een bepaald kleurenpalet. Zo blijft het een interessante tentoonstelling, maar lijkt het niet alsof het bij elkaar geraapt is.

Kies voor één materiaal

Kunt u minder goed tegen verschillende, drukke items bij elkaar? Kies dan voor één materiaal of thema. Denk bijvoorbeeld aan glazen objecten in verschillende afmeting en vormen. Een andere mogelijkheid is gaan voor een groep verschillende items in één dezelfde kleur. Dat kan zorgen voor een moderne uitstraling.

Maak een match

Laat de schouw dezelfde sfeer uitstralen als de kamer waarin de schouw staat. Bij een klassiek interieur werkt de traditionele manier goed, zoals bijvoorbeeld een kandelaar of kaarsen. Maar ook een schilderij of portret kan dan goed passen.

Verlichting op de schouw

Hoewel de haard zelf natuurlijk telt als licht- en warmtebron kunt u uw schouw prima decoreren met extra verlichting. Denk aan mooie kaarsen of kandelaars op de schouw. Het gebruiken van de haard en het laten branden van de kaarsen op hetzelfde moment zorgt voor een indrukwekkend effect.

Keep it simple

Zeg nou eerlijk, lang niet elke schouw heeft decoratie nodig. Soms zijn ze van zichzelf al een eyecatcher in de woning. Doordat deze haarden sierlijke details of een opvallende achtergrond hebben zoals een behang met print. Bespaar dan uw moeite en laat de haard pronken.

Bekijk voor meer inspiratie ons uitgebreide assortiment landelijke, tijdloze en klassieke schouwen.

Back To Top