Skip to content

Is uw haard klaar voor het stookseizoen?

Brrr, het stookseizoen is nu echt begonnen. Maar is uw haard of kachel er klaar voor? Om jarenlang plezier te hebben van uw schouw en openhaard is het belangrijk zowel de haard als schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Het onderhoud vergroot uw veiligheid en comfort, in een schone haard komt het vuur beter tot zijn recht en brandt het hout beter en schoner.

Controle en onderhoud

Welk sfeerverwarmingstoestel u ook heeft hout- of gasgestookt, met een open of een gesloten verbrandingssysteem – het heeft altijd onderhoud nodig. Ook als u uw kachel of haard niet zo vaak gebruikt, raden wij u aan één keer per jaar onderhoud te laten plegen. Veel verzekeringsbedrijven hebben periodiek onderhoud als voorwaarde opgenomen in de polis. Let hier dus op!

Ventilatie

Wij adviseren u om bij een haard of kachel met een open verbrandingssysteem goed te ventileren. Uw sfeerverwarmingstoestel werkt daardoor beter en veiliger. Het is dus van belang het ventilatierooster regelmatig schoon te maken.

Vegen van het rookkanaal

Tijdens het stoken van uw kachel of haard komen rookgassen vrij die stof- en roet- deeltjes achterlaten aan de binnenkant van de schoorsteen. Na verloop van tijd vormt zich een laagje creosoot in de schoorsteen. Uw schoorsteen vervuilt. Dat brengt risico’s met zich mee zoals:

• De trek wordt minder; de kachel of haard stookt slechter, waardoor het risico op een schoorsteenbrand aanzienlijk toeneemt.

• Een vervuilde schoorsteen kan minder giftige rookgassen afvoeren, waardoor rook terugslaat naar de woning. Laat uw schoorsteen daarom zeker eens per jaar vegen! Veel verzekeringsbedrijven hebben als voorwaarde opgenomen dat u een bewijs van schoorsteenvegen moet kunnen overleggen.

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw haard? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Back To Top