Skip to content

Welk type haard past het best bij u en uw interieur?

Wat voor soort open haard kiest u? Er zijn veel verschillende haarden in allerlei soorten, maten en prijzen. Gaat u voor het echte stoken met de houtkachel, de sfeerbeleving met de gashaard of bio ethanol haard of toch het gemak van de elektrische haard?

HOUTGESTOOKT

Niets gaat boven het stoken van een nostalgisch houtvuur, de geur en het knisperende vuur is een actieve manier van stoken. Het stoken op hout kan onderverdeeld worden in twee systemen:

Open hout
Een open houthaard geeft warmte en brengt sfeer maar heeft een laag rendement gemiddeld zo’n 10 tot 20% omdat de meeste warmte via de schoorsteen rechtstreeks naar buiten gaat en dus verloren gaat.

Gesloten hout
Een gesloten houthaard of kachel zorgt levert een hoog rendement, tegenwoordig gemiddeld zo’n 75 tot 85%. De temperatuur in de haard ligt veel hoger waardoor de verbranding optimaal is.

Deze verantwoorde manier van stoken is ook nog eens een duurzame toepassing.

GASGESTOOKT

Wanneer u behoefte heeft aan comfort dan zal het stoken op gas u zeker aanspreken. Geen houtvoorraad maar een afstandsbediening waarmee u snel en makkelijk kunt genieten van een prachtig vlambeeld.

Ook het stoken op gas kan onderverdeeld worden in twee systemen;

Open gas
Een open gasvuur brengt voornamelijk sfeer met een relatief laag rendement waarbij afvoer van de verbrandingsgassen geregeld wordt via het rookkanaal, aanvoer van benodigde verbrandingszuurstof dient aangevoerd te worden via een buitengevel of geventileerde kruipruimte of kelder.

Gesloten gas
Bij een gesloten gashaard vindt een volledig gesloten verbranding plaats door middel van een dubbelwerkend kanaal. Het binnenste kanaal zorgt voor het afvoeren van verbrandingsgassen, de buitenste zorgt voor het aanvoeren van de verbrandingszuurstof. Deze duurzame manier van stoken levert een rendement op van circa 75 tot 85%.

BIO ETHANOL

Wanneer er beperkte of geen mogelijkheden zijn voor het doorvoeren van een rookkanaal biedt het stoken op bio ethanol onbegrensde mogelijkheden daar voor deze manier van stoken geen rookkanaal nodig is.

Er kan tegenwoordig zelfs gekozen worden voor elektronisch beveiligde systemen compleet met afstandsbediening. Onderschat de warmte afgifte van deze toepassing niet!

Afhankelijk van de haard waarin de bio-ethanol brander word verwerkt kan soms hetzelfde rendement worden gehaald als bij een gas of houtgestookte haard.

ELEKTRISCHE HAARDEN

Wanneer echt vuur niet de bedoeling is maar de sfeer van een haard vuur wel, dan biedt de elektrische haard een dé oplossing. Er zijn tegenwoordig verschillende systemen in de vorm van op- of inbouw, met of zonder warmte element.

MEER WETEN?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de verschillende soorten haarden met de daarbij behorende schouwen? Neem contact met ons op, wij staan u graag te woord!

Back To Top