Skip to content

Zorgeloos genieten van uw schouw en openhaard

Om jarenlang plezier te hebben van uw schouw en openhaard is het belangrijk zowel de haard als schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Het onderhoud vergroot uw veiligheid en comfort, in een schone haard komt het vuur beter tot zijn recht en brandt het hout beter en schoner.

Ventilatie

Heeft u een haard of kachel met een openverbrandingssysteem? Dan adviseren wij u deze goed te ventileren. Als u uw haard of kachel goed isoleert werkt deze namelijk beter en veiliger. Daarnaast is het van belang dat u uw ventilatierooster regelmatig schoonmaakt. Zo voorkomt u dat het rooster minder goed werkt.

Ook wanneer u een (gesloten) gastoestel gebruikt, is het verstandig om regelmatig te controleren of uw schoorsteen niet verstopt is.

Schrik niet van een laagjes as

De verleiding is groot om de assen onderin de openhaard snel te verwijderen. Toch is het raadzaam om niet alle assen weg te halen. Dit dunne laagje as werkt namelijk isolerend en beschermt de vloer zo tegen extreme hitte. Bovendien krijgt u de volgende keer het haardvuur dan makkelijker aangewakkerd.

Extra sfeer

Gloeisteentjes of gloeivlokken op en rond het branderbed of de brander creëren extra sfeer. Maar op den duur kunnen sommige steentjes en vlokken vergruizen. Dat kan weer leiden tot verstopping van de brander. Houdt dit goed in de gaten, een onregelmatig vlambeeld kan een signaal zijn van zo’n verstopping.

Jaarlijkse controle openhaard

Om uw haard optimaal te laten werken is het noodzaak dat u de haard jaarlijks controleert. Het voorjaar is daar uitermate voor geschikt. Na een intensief gebruik afgelopen winter kan het zijn dat de brandplaten en het haardrooster beschadigd zijn. Deze kunt u uit de haard halen om te kijken of het nodig is om ze te vervangen.

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw haard? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Back To Top